Min kronikk om tillit som samfunnskapital i Aftenposten

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Tillit-som-samfunnskapital-7086979.html

Om eirik vinje

Denne bloggen inneholder tekster opprinnelig publisert andre steder om jus, vin og og alt mulig annet bloggeren finner interessant.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Min kronikk om tillit som samfunnskapital i Aftenposten

 1. eirik vinje sier:

  I Aftenposten 19. januar 2013 hadde jeg inne en kort forkortet kommentar til Wollebæks innlegg over. Her er den uavkortede originalen:

  Teori og praksis om innvandring og tillit

  I den lange rekken av innlegg i den pågående kulturdebatten er samfunnsforsker Dag Wollebæks kronikk 13. januar av de mest lesverdige, med en omfattende gjennomgang av forskning om innvandring og tillit.

  På enkelte punkter synes det midlertid som konsistensen svikter. Kronikken viser til den amerikanske statsviteren Eric Uslaners påstand om at menneskers evne til tillit formes tidlig i oppveksten. Dette fremstår – uten noen forklaring fra Wollebæk – i strid henvisningen til den danske forskeren Peter Dinesen som har publisert en studie som hevder at innvandrere i «nokså stor grad tilpasser seg tillitskulturen i landet de flytter til». Videre hevdes det at barna deres i enda større grad tilpasser seg.

  Dinesen baserer sine påstander på undersøkelser fra European Social Suvey utført i 2004-2007. Her ble respondenter fra 15 europeiske land bedt om å gradere sin tillit til medborgere og samfunnet på en skala fra 1-10. Innfødte dansker var de mest tillitsfulle med en score på 6.8, med innfødte nordmenn hakk i hel på 6.61, mens Hellas havnet på bunn med 3.49. Første generasjons innvandrere ligger stort sett ganske likt som innfødt befolkning – gjennomsnittlig avvik er bare 0.1 poeng for alle land under et. I motsetning til det Dinesen hevder øker imidlertid avviket til 0.37 i annen generasjon. En svakhet ved undersøkelsen er det er en svært liten andel innvandrere som er spurt. For Norges del inngår kun 17 annen generasjons innvandrere. Totalt omfattes bare 465 innvandrere i Skandinavia. Det er ikke opplyst hva slags opprinnelsesland de har, eller hvordan de er plukket ut. Det er videre mulig at innvandrernes svar mer reflekterer tillitskulturen i oppholdslandet enn hvorvidt de selv har adoptert adferden. Samlet sett er dette tynt materiale å bygge på. Det er åpenbart behov for mer kritisk forskning på feltet.

  Viktigere enn spørreundersøkelser er faktisk adferd. Svindelsaken i Oslo som visstnok omfattet hele 1900 norskpakistanske drosjesjåfører er blitt en gjenganger i debatten. En internstudie fra 2006 fra britisk politi viste at politifolk med muslimsk bakgrunn var ti ganger mer innklaget for korrupsjon enn andre. Utvalgslederen, som selv er innvandrer skrev: «Asiatiske tjenestemenn, og spesielt pakistanske muslimske tjenestemenn er under større press fra familien, storfamilien … og sitt miljø enn sine hvite kolleger til å delta i aktiviteter som kan lede til misligheter og kriminalitet». En deprimerende konsekvens av slike skandalesaker er at de kan virke selvforsterkende. Majoritetsbefolkningen kan miste tilliten den aktuelle innvandrergruppen, slik at disse støtes ut av nærings- og arbeidslivet. Dermed fjernes motivasjonen for å tilpasse seg storsamfunnets normer, noe som fører til ytterligere ustøting, osv. Gruppen kan til slutt bli helt isolert i en parallellkultur. Romfolket er det mest ekstreme eksemplet på resultatet av en slik nedadgående tillitsspiral; tross for mange hundre år i Europa lever de i stor utstrekning helt utenfor legaløkonomien.

  Lenker:

  Dinesens artikkel:

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1747-7379.2010.00822.x/full

  Om taxisvindelen:
  http://www.minervanett.no/svindel-uten-grenser/

  Om den engelske politirapporten:

  http://www.guardian.co.uk/uk/2006/jun/10/race.topstories3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s